1) سازمانی غیردولتی، تصمیم رئیس کشور برای محدودیت رفت و آمد را در دیوان قانون اساسی به چالش کشید.
در جمهوری آفریقای جنوبی، یک سازمان غیردولتی شکایتی را در دیوان قانون اساسی مطرح کرده است که حکم ریاست جمهوری را به چالش میکشد که این کشور باید به مدت 21 روز محدودیت رفت و آمد برقرار شود تا جلوی گسترش Covid-19 را گرفته شود.
2) قوانینی که به نیروی انتظامیاجازه مقابله له تجمعات و اعتراضات عمومیرا میدهد، باطل شدند.
دیوان قانون اساسی جمهوری اوگانداقوانینی را که به نیروی انتظامیاختیار مقابله با تجمعات و اعتراضات عمومیرا میدهد، باطل کرد.
انتصاب قضات عالی توسط رئیس کشور، خلاف قانون اساسی است.
3) دیوان قانون اساسی جمهوری زیمبابوهاصلاحیه قانون اساسی در مورد انتصابات قضایی توسط رئیسجمهور را خلاف قانون اساسی اعلام کرد. در نتیجه سنا باید مجدداً روند تصویب اصلاح قانون اساسی را به جریان بیاندازد .بازنگری شماره 1 سال 2017، به رئیس جمهور اختیار انتصاب رئیس دادگستری، معاون رئیس دادگستری و ریاست قضات را پس از حکم دیوان قانون اساسی می دهد. مطابق رای دیوان، این بازنگری خلاف قانون اساسی تشخیص داده شده است.
4) تصمیم دولت برای ممنوعیت رفت و آمد خلاف قانون اساسی است.
دیوان قانون اساسی جمهوری کوزوومصوبه هیأت دولت برای ممنوعیت رفت و آمد را خلاف قانون اساسی اعلام کرد.
این تصمیم پیشتر مورد انتقاد واقع شده و توسط رئیس کشور(رئیس جمهور) برای بررسی به دیوان قانون اساسی ارجاع شده بود. دیوان مصوبه هیأت وزیران را ناقض اصل ۵۵ قانون اساسی کوزوو اعلام کرد. این اصل در مورد آزادی رفت و آمد است و محدود نمودن آن را منوط به تصریح قانون میکند. هیأت دولت مصوبه خود را بر اساس قانون جلوگیری از سرایت امراض مسری میدانست که دولت را مجاز به اقدامات محدود کننده در زمان شیوع بیماری میکند ولی دیوان قانون اساسی اقدامات انجام گرفته را کلی و فراتر از موارد مجاز قانون و ناقض حقوق شهروندی مندرج در قانون اساسی اعلام نمود.
گردآوری و ترجمه حسین میراحمدی پژوهشگر دوره دکتری حقوق عمومیدانشگاه شیراز
5) قوانین ثبت اختراع در زمان مقابله با وضعیت اضطراری بهداشت عمومیقابل دور زدن است.
قوه مقننه کانادامصوبات اضطراری را تصویب کرد که به وزیر بهداشت اجازه خواهد داد تا قوانین ثبت اختراع را برای تهیه لوازم مورد نیاز برای مقابله با وضعیت اضطراری بهداشت عمومی ناشی از COVID-19 دور بزند.
6) مجلس اختیارات ویژهای را به رئیس دولت اعطا کرد.
مجلس مجارستاناختیارات ویژهای را به نخست وزیر داد تا بتواند با بیماری همه گیر COVID-19 مبارزه کند.
7) تست کرونا حتی در آزمایشگاههای خصوصی باید به رایگان انجام گیرد.
دیوان عالی جمهوری هنددر دستوری مقرر کرد با توجه به وضعیت و حالت اضطراری ناشی از بیماری پرداخت هزینه در آزمایشگاههای خصوصی ناقض برابری و حق حیات مندرج در قانون اساسی است و آزمایش کرونا در این آزمایشگاهها نیز همانند آزمایشگاههای دولتی باید به رایگان انجام گیرد و دولت باید راهکاری جهت پرداخت هزینه انجام آزمایش در آزمایشگاههای خصوصی اتخاذ نماید. در هند به طور روزانه پانزده هزار تست کرونا توسط ۱۱۵ آزمایشگاه دولتی انجام میگیرد که به منظور بالا بردن ظرفیت ۴۷ آزمایشگاه خصوصی نیز مجاز به انجام تست کرونا شدند. در این حالت روزانه ۴۵۰۰ تست مضاعف نیز توسط آزمایشگاههای خصوصی انجام میگیرد و با ظرفیت اضافه شده مردم ناگزیر از پرداخت هزینه به این آزمایشگاهها یا عدم انجام تست در صورت عدم برخورداری مالی خواهند شد. در نتیجه با توجه به اینکه تمامیمردم دسترسی به آزمایشگاههای دولتی رایگان ندارند و بیمارستانها و آزمایشگاههای خصوصی نقش قابل توجهای در جلوگیری از گسترش بیماری بر عهده دارند یا تصمیم دیوان عالی، این آزمایشگاهها موظف به انجام رایگان و دولت مکلف به اتخاذ راهکاری برای تامین هزینه و پرداخت هزینه آزمایشگاههای خصوصی گردید.
گردآوری و ترجمه حسین میراحمدی پژوهشگر دوره دکتری حقوق عمومیدانشگاه شیراز
8) تبلیغات عادی نمایی کرونا توسط دولت ممنوع است.
دادگاه فدرال مستقر در ریودوژانیرو دولت جمهوری فدراتیو برزیلرا از انتشار تبلیغات بر ضد اقدامات محدود کننده که جهت پیشگیری از گسترش ویروس کرونا وضع گشته، منع کرد. این دادگاه به دولت ۲۴ ساعت مهلت داد تا بیانیه رسمیمنتشر کند و در آن به غیر علمیبود تبلیغات فوق که به کمپین «برزیل متوقف نخواهد شد» موسوم است، اذعان و مردم را از دنباله روی از آن برحذر دارد. رئیس جمهور بولسونارو که از تعطیلی مشاغل و صنایع ناراضی است، دولتهای محلی را جهت اعمال محدودیت رفت و آمد مورد انتقاد قرار داده بود.
مطابق اصل ۱۹۶ از قانون اساسی برزیل مصوب ۱۹۸۸ «سلامتی حق مردم و وظیفهای بر عهده دولت است که باید توسط سیاستهای اجتماعی و اقتصادی تامین گردد. این سیاستها باید به گونهای باشند که خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهند و به طور برابر در دسترس همگان باشد» بنابراین، هرگاه فعل یا ترک فعل دولت موجب به خطر افتادن سلامت مردم گردد، نقض قانون اساسی محسوب میگردد که دادگاه فدرال ریودوژانیرو تاثیر کمپین دولتی برزیل متوقف نمیشود را دارای آثار سوء برای سلامت عمومیبخصوص گروههای آسیب پذیر اجتماعی تشخیص داد.
گردآوری و ترجمه حسین میراحمدی پژوهشگر دوره دکتری حقوق عمومیدانشگاه شیراز